(+386) 02 630 0020 za.nas@oslovrenc.si

Svetovni dan poezije

SVETOVNI DAN POEZIJE

Svetovni dan poezije smo na šoli obeležili 21. 3. 2023 s prispevkom za radio. Prispevek smo predvajali na šolskem radiu in učence opomnili na lepoto dneva poezije, na velike slovenske pesnike in jih povabili k pesniškemu ustvarjanju, ki je potekalo še ves teden.

Unesco je 21. marec prvič sprejel za svetovni dan poezije na svoji 30. generalni konferenci v Parizu leta 1999, da bi podprl jezikovno raznolikost s poetičnim izražanjem in povečal priložnost za slišanje ogroženih jezikov. Svetovni dan poezije je priložnost, da počastimo pesnike, oživimo ustno izročilo pesniških recitalov, spodbujamo branje, pisanje in poučevanje poezije … Danes smo vse preveč oblegani s tehnologijo, s kričečim, hitrim in stresnim življenjem. Poezija lahko posamezniku nudi pobeg, uteho, bogati ga … Na svetovni dan poezije slavimo poete, spodbuja se zbliževanje poezije z drugimi umetniškimi oblikami. Pesnikova beseda je tista, ki seže do srca in duše, skuša izreči tisto neizrekljivo in komaj opisljivo. Svetovni dan poezije lahko obeležimo tako, da zgolj beremo poezijo, se o njej pogovarjamo in tudi sami kaj napišemo. Spomnite se tudi naših velikih pesnikov Franceta Prešerna, Janeza Menarta, Ivana Minattija, Srečka Kosovela, Cirila Zlobca, Toneta Pavčka, Otona Župančiča, Dragotina Ketteja, Ferija Lainščka in mnogih drugih, vam ljubih pesnikov. S pesmijo Bine Štampe Žmavc vas želimo opomniti, da lahko pesem pravzaprav nastane povsod in zmeraj ter da je za vsakogar. Za majhne, velike, glasne in tihe, pogumne, boječe in tiste čuteče, da je za tiste, ki nosijo kratke rokave in tiste, ki ljubijo vonj sveže pokošene trave. Da je za tiste, ki ne marajo pomladi in je za tiste, ki se imajo na skrivaj radi, nenazadnje pa je za tiste, ki smo mi vsi, poezije vsaka zase, a hrkati še kako iste.

Bina Štampe Žmavc: Kje nastane pesem

Pesem se naredi na konici nosu, V ušesu, v dežju, na travi, Na sprehodu in na zabavi, Na srcu, v očeh in v glavi. Pesem se lahko kjerkoli pojavi In začne rasti kot plevel, Ki ga ne moreš izruvati, Ker je vsak dan bolj debel. Ta plevel je posebna čarovnija. Zaliva ga pesnikova domišljija, Dokler nekega dne ne poči. Takrat je pesem odrasla in zrela In pesnik od veselja poskoči.

Dostopnost