(+386) 02 630 0020 za.nas@oslovrenc.si

Regionalno ministrstvo za zaposlovanje, socialni dialog in socialno varstvo ter Regionalno ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport Castilla-La Mancha, ki se zavedata potreb in težav, ki jih povzroča odseljevanje s podeželja, usklajujeta projekt Erasmus+ KA2 »Revitalizacija in podjetništvo za prikrajšana evropska podeželska območja«, skrajšano »REDERA+«, z glavnim ciljem izmenjave dobrih praks na tem področju z drugimi institucijami na evropski ravni.

Institucije, ki sodelujejo v tem projektu Erasmus+, so: ABU iz Nemčije, TIRANTES iz Nizozemske, Provincia Autonomia Di Trento iz Italije, Agencija Piemonte Lavoro ente strumentale Regione Piemonte iz Italije, NOTUS iz Španije in OŠ Lovrenc na Pohorju iz Slovenije.

Od 6. do 8. aprila 2022, je bila OŠ Lovrenc na Pohorju gostiteljica 7. mednarodnega srečanja projekta REDERA+ v Lovrencu na Pohorju. Najprej smo obiskali Regijsko razvojno agencijo v Mariboru, kjer so nam predstavili ekonomske podatke o regiji ter številne projekte, ki jih vodijo ali v njih sodelujejo. Partnerji projekta Redera so imeli veliko vprašanj o povezovanju agencije z občinami v regiji ter povezovanju z malimi podjetniki. Nato smo obiskali Biotehniško fakulteto Maribor, kjer smo bili seznanjeni s programom fakultete ter s projekti, v katerih sodeluje fakulteta in so povezani s temo projekta Redera. Predstavili so tudi svoje raziskovalno delo. Sledil je ogled botaničnega parka v Pivoli, ki ga ureja fakulteta.

Naslednji dan je bil namenjen seznanitvi gostov z občino Lovrenc na Pohorju, osnovno šolo ter primeri dobre prakse za revitalizacijo podeželja.

Najprej smo obiskali občino Lovrenc na Pohorju, kjer sta direktorica in župan predstavila ekonomsko socialne podatke o občini, njihove projekte ter vizijo za prihodnost. Sledil je ogled in predstavitev dela OŠ Lovrenc na Pohorju; gostje so se pogovarjali z učenci ter zaposlenimi. Po kratkem kulturnem programu in predstavitvi šole je sledil voden ogled šole, ki so ga pripravili učenci. Gostje so bili nad videnim in slišanim navdušeni. Nato so si ogledali kraj ter nekaj dobrih praks manjših lokalnih podjetnikov v občini. Namen projekta je namreč ugotoviti, katere prakse so značilne za podeželska okolja in prispevajo k kvalitetnemu življenju posameznikov ter so hkrati prenosljive v širše evropsko okolje.

Vsi udeleženci srečanja so se strinjali, da je bil obisk v Sloveniji zelo uspešen. Veliko je bilo možnosti za pogovor s prebivalci, raziskovanje ter izmenjavo idej. Pohvalili so entuziazem lokalnih podjetij, prijaznost, odprtost in odlično znanje angleščine, pa tudi odlično organizacijo. Kot je dejal eden od udeležencev: tri dni so bili na toboganu akcije, strasti in vizije.

Dostopnost