(+386) 02 630 0020 za.nas@oslovrenc.si

V naključnem tednu od 8. 5. do 12. 5. 2023 smo z učenci 6. razreda tehtali zavrženo hrano pri malici. V ponedeljek, 8. 5 so razredniki na razredni uri predstavili koncept tehtanja hrane. Torej tehtali smo le hrano, ki je bila že v rokah učenca in je ni pojedel. Čisto hrano smo seveda vrnili nazaj v kuhinjo. Navodila smo pripravili tako, da je tehtanje res bilo izvedeno pod enakimi pogoji za vse razrede. Tehtanje so spremljali tudi učenci 6. razreda sicer pa razredniki oz. dežurni učitelji pri malici.

V ponedeljek je bila za malico domača pica. Največ je ostalo v 4. A, 4. B in 6. razredu in sicer okoli 300g, kar je ena porcija. V torek so rezultati pokazali, da smo bili pri odmerjanju hrane bolj previdni zato v večini razredov ni ostalo nič zavržene hrane. Okoli 100g je ostalo v 1. in 2. razredu. Podobni rezultati so bili v sredo. V četrtek je bil dan dejavnosti in so tehtali učenci od 1. do 5. razreda. Rezultati so pokazali, da je največ hrane ostalo v 4. A razredu in sicer okoli 700g.  V petek je bilo največ zavržene hrane v vseh razredih, ki so tehtanje opravili.

Sklepamo lahko, da so rezultati pričakovani, saj je malica po dnevih raznolika in nismo vedno enako lačni. Na sploh pa lahko rečemo, da smo v tem tednu zavrgli zelo malo količino hrane.

V prihodnje bi si želeli večjo odzivnost vseh vključenih v proces tehtanja saj bomo le tako opozarjali na problem zavržene hrane.

Dostopnost